Monday, November 20, 2006

Εξοικονόμηση ενέργειας

Μολις μου ηρθε με e-mail


Ο Δεκάλογος του WWF
1. Χρησιμοποιείστε λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Οι σύγχρονοι οικονομικοί λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας έχουν περίπου 10 φορές μεγαλύτερο μέσο χρόνο ζωής από τους κοινούς λαμπτήρες (10.000 ώρες).
2. Τα ρούχα καθαρίζουν εξίσου καλά στους 60 °C και με τα νέα πλυντήρια πολλές φορές ακόμα και στους 40 °C. Προσπαθήστε να βάζετε πλυντήριο, μόνο όταν ο κάδος του πλυντηρίου σας έχει γεμίσει.
3. Φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας. Σπαταλάτε 20-30% περισσότερο ρεύμα όταν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία.
4. Μην αφήνετε αναμμένη την τηλεόραση, την καφετιέρα, το στερεοφωνικό ή το DVD σας, όταν δεν τα χρειάζεστε. Σβήνετε τις συσκευές σας από τον διακόπτη και όχι από το τηλεχειριστήριο, γιατί έτσι οι συσκευές αυτές μένουν σε λειτουργία αναμονής (stand-by) και συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια.
5. Προτιμήστε να αγοράσετε ηλιακό θερμοσίφωνα αντί ηλεκτρικό για τη θέρμανση του νερού (ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να καλύψει κατά 70% τις ετήσιες ανάγκες σε ζεστό νερό με αντίστοιχη μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος).
6. Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε κλιματιστικό, εξετάστε τους εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να έχετε δροσιά π.χ ανεμιστήρες οροφής.
7. Μεριμνήστε για τη σωστή ρύθμιση και συντήρηση του καυστήρα και τον καθαρισμό του λέβητα κάθε καλοκαίρι από ειδικό συντηρητή.
8. Μη ρυθμίζετε τον θερμοστάτη του καλοριφέρ πάνω από τους 20 °C το χειμώνα. Αν έχετε κλιματιστικό μην επιδιώκετε θερμοκρασία χαμηλότερη από 27 °C το καλοκαίρι.
9. Μην αφήνετε την πόρτα του ψυγείου σας ανοιχτή περισσότερο χρόνο από όσο είναι απαραίτητο. Αφήνετε το ζεστό φαγητό να κρυώσει εντελώς πριν το βάλετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
10. Κλείστε τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα π.χ. με μονωτικό υλικό ή αυτοκόλλητες ταινίες εμπορίου για να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας

No comments: